Lý thuyết và Bài tập về câu hỏi đuôi lớp 8 có đáp án

Câu hỏi đuôi là một dạng câu hỏi ngữ pháp quan trọng trong chương trình học Tiếng Anh trung học cơ sở và đặc biệt là chương trình học lớp 8. Trong bài viết dưới đây chúng tôi sẽ cung cấp cho bạn đọc những kiến thức về lý thuyết và Bài tập về câu hỏi đuôi lớp 8 có đáp án. Mời bạn đọc cùng đón xem.

CÔNG TY LUẬT TNHH DƯƠNG GIA

Trụ sở chính: 89 Tô Vĩnh Diện, phường Khương Đình, Hà Nội.

Chi nhánh Đà Nẵng: 141 Diệp Minh Châu, phường Hoà Xuân, Đà Nẵng.

Chi nhánh TPHCM: 161A Đào Duy Anh, phường Đức Nhuận, TPHCM.

Tổng đài tư vấn pháp luật: 1900.6568

Số điện thoại Luật sư: 037.6999996

Email: luatsu@luatduonggia.vn

1. Câu hỏi đuôi là gì?

Câu hỏi đuôi hay “tag question là loại câu được sử dụng để xác nhận hoặc làm rõ thông tin được đề xuất trong câu chính. Đây là một dạng câu hỏi rất đặc biệt trong tiếng Anh  dưới dạng mệnh đề kết hợp với câu hỏi ngắn ở cuối câu, giữ câu hỏi và mệnh đề ngắn đó được ngăn cách bởi một dấu phẩy. 

2. Lý thuyết về câu hỏi đuôi lớp 8: 

 

Thì của câu

Dạng khẳng định

Dạng phủ định

Hiện tại đơn

Động từ tobe

S + am/is/are + O, isn’t/ aren’t + S?

S + am/is/are + not + O, am/is/are + S?

Động từ thường

S + V + O, don’t/doesn’t + S?

S + don’t/doesn’t + V + O, do/does + S?

Hiện tại tiếp diễn

S + am/is/are + V_ing, isn’t/ aren’t + S?

S + am/is/are + not + V_ing, am/is/are + S?

Hiện tại hoàn thành

S + have/has + V3/ed, haven’t/ hasn’t + S?

S + have/has + not + V3/ed, have/has + S?

Quá khứ đơn

Động từ tobe

S + was/were + O, wasn’t/weren’t + S?

S + was/were + not + O, was/were + S?

Động từ thường

S + V2/ed + O, didn’t + S?

S + didn’t + V + O, did + S?

Tương lai đơn

S + will + V_inf, won’t + S?

S + will + not + V_inf, will + S?

Động từ khuyết thiếu

S + modal verbs + V_inf, modal verbs + not + S?

S + modal verbs + not + V_inf, modal verbs + S?

3. Bài tập về câu hỏi đuôi lớp 8 có đáp án hay nhất: 

Câu 1. We should call Rita, ___?

a. should we

b. shouldn’t we

c. shall we

d. should not we

Đáp án: b

Câu 2. Monkeys can’t sing, ___?

a. can they

b. can’t they

c. can it

d. can’t it

Đáp án: a

Câu 3. Xavier is English, _________?

a. does he

b. is he

c. isn’t he

d. doesn’t he

Đáp án: a

Câu 4. We can go to the park with you, _________?

a. can’t we

b. don’t we

c. can we

d. aren’t we

Đáp án: b

Câu 5. These books aren’t yours, ___?

a. are these

b. aren’t these

c. are they

d. aren’t they

Đáp án: c

Câu 6. That’s Bod’s, ___?

a. is that

b. isn’t that

c. are they

d. aren’t they

Đáp án: b

Câu 7. No one died in the accident, ___? (British English)

a. didn’t they

b. did he

c. didn’t he

d. did they?

Đáp án: d

Câu 8. I’m right, ___?

a. aren’t I

b. amn’t I

c. isn’t I

d. not I am

Đáp án: a

Câu 9. They never came to class late, and

a. neither did we

b. so did we

c. we did either

d. neither we did

Đáp án: a

Câu 10. My wife had never been to Hue, and ___.

a. never have

b. so did we

c. we did either

d. neither we did

Đáp án: c

Câu 11. They are studying pronunciation with Mr. Brown, ___?

a. are they

b. aren’t they

c. do they

d. don’t they

Đáp án: b

1Câu 12. She should have obeyed her parents, ___she?

a. should

b. should have

c. shouldn’t have

d. shouldn’t

Đáp án: d

Câu 13. My father doesn’t speak Chinese, and ___

a. my mother does neither

b. my mother doesn’t too

c. neither does my mother

d. so doesn’t my mother

Đáp án: b

Câu 14. The air-hostess knows the time she has been here, ___

a. does she

b. isn’t it

c. doesn’t she

d. did she’

Đáp án: c

Câu 15. This is the second time she has been here, ___?

a. has she

b. hasn’t she

c. isn’t this

d. isn’t it

Đáp án: d

Câu 16. They must do as they are told, ___

a. so must I

b. I must either

c. I do too

d. I am too

Đáp án: a

Câu 17. ‘I don’t like strong coffee’ ‘No, ___”

a. I don’t too

b. either don’t I

c. me either

d. neither don’t I

Đáp án: c

Câu 18. He hardly has anything nowadays, ___?

a. has he

b. doesn’t he

c. does she

d. hasn’t she

Đáp án: a

Câu 19. You’ve never been in Italy, ___?

a. haven’t you

b. have you

c. been you

d. had you

Đáp án: b

Câu 20. Sally turned in her report, ___?

a. had she

b. did she

c. hadn’t see

d. didn’t she

Đáp án: d

Câu 21. You have a ticket to the game, ___?

a. do you

b. haven’t you

c. don’t you

d. have you

Đáp án: c

Câu 22. Tom knows Alice Reed, ___?

a. doesn’t he

b. does he

c. is he

d. isn’t he

Đáp án: a

Câu 23: It is raining,…?

a) Is it?

b) Isn’t it?

c) Has it?

d) Is not it?

Đáp án: b

Câu 24: He likes cricket,…?

a) Isn’t he?

b) Does he?

c) Doesn’t he?

d) Is he?

Đáp án: c

Câu 26: Remember to lock the door,…?

a) Will you?

b) Shall not you?

c) Won’t you?

d) Haven’t you?

Đáp án: a

Câu 28: She hardly knows you,..?

a) Don’t she?

b) Does she?

c) Is she?

d) Doesn’t she?

Đáp án: d

Câu 29: Everyone can’t come in now,..?

a) Can’t they?

b) Did they?

c) Can they?

d) Couldn’t they?

Đáp án: c

Câu 30: None of us knew the way,…?

a) Do we?

b) Didn’t we?

c) Could we?

d) Did we?

Đáp án: a

Câu 31: I am intelligent,…?

a) Aren’t I?

b) Am I?

c) Amn’t I?

d) Isn’t it?

Đáp án: a

Câu 32: Some of you are learning French,…?

a) Are you?

b) Aren’t you?

c) Did you?

c) Do you?

Đáp án: b

4. Bài tập về câu hỏi đuôi lớp 8 có đáp án chính xác nhất: 

1. Neither of the workers was happy with the new legislation, ____? 

A) wasn’t they

B) weren’t they

C) did they

D) were they

Đáp án: D

2. Tom, the Browns’ only son, died in a terrible accident last year. Before that event, however, the family used to be very cheerful people, ____?

A) hadn’t they

B) didn’t they

C) weren’t they

D) didn’t he

Đáp án: B

3. That is very important for him, ____? 

A) isn’t it 

B) isn’t that 

C) is it 

D) is that 

Đáp án: A

4. Everybody should visit Goreme, ____? 

A) should they 

B) should he 

C) shouldn’t they

D) should we 

Đáp án: C

5. Tomorrow instead of going to Madrid with my boss. I am going to London, ____ ? So, is everything arranged properly there? 

A) am n’t I 

B) aren’t I 

C) don’t I 

D) won’t I 

Đáp án: B

6. As far as I know Jim, and according to what his mum told about him, he hates football and never plays it,____? 

A) didn’t he 

B) will he 

C) does he

D) didn’t she

Đáp án: C

7. You really think that those over there are our new teacher’s kids, ____? But, they aren’t because he isn’t married yet. 

A) isn’t it

B) don’t you

C) aren’t they

D) do you

Đáp án: B

8. I suppose they won’t come in time for lunch, ____?

A) won’t they

B) aren’t I

C) don’t I

D) will they

Đáp án: D

9. I don’t like this book, ___I?

A. do

B. don’t

C. does

D. doesn’t

Đáp án: A

10. Your brother is impolite, ___?

A. is your brother

B. is he

C. isn’t he

D. isn’t your brother

Đáp án: C

11. She was not studying English at 7 o’clock yesterday, ___?

A. was she

B. was not she

C. wasn’t she

D. isn’t she

Đáp án: C

12. I bought three books yesterday, ___?

A. did I

B. was I

C. didn’t I

D. wasn’t I

Đáp án: C

13. My father seldom has problem, ___?

A. has she

B. hasn’t he

C. does he

D. doesn’t he

Đáp án: C

14. No one is better cook than his mother, ___?

A. is she

B. isn’t she

C. are they

D. aren’t they

Đáp án: C

15. Do it right now, ___?

A. will you

B. shall you

C. do you

D. don’t you

Đáp án: A

16. There are no easy to learn a foreign language, ___?

A. are they

B. are there

C. aren’t they

D. aren’t there

Đáp án: B

17. He seldom goes to the library,___?

A. doesn’t he

B. is he

C. does he

D. isn’t he

Đáp án: C

18. Let’s go for a long walk, ___?

A. will we

B. shall we

C. don’t you

D. do you

Đáp án: B

19. He’s still sleeping, ___

A. is not he?

B. isn’t he?

C. wasn’t he?

Đáp án: B

20. You do go to school, ____

A. do you?

B. aren’t you?

C. don’t you?

Đáp án: C

21. Let’s go for a walk, ___

A. shall we?

B. shan’t we?

C. will we?

Đáp án: A

22. We won’t be late, ___

A. won’t we?

B. will we?

C. are we?

Đáp án: B

23. Nobody called, ___

A. do they?

B. didn’t they?

C. did they?

Đáp án: C

Đội ngũ Luật sư, Chuyên viên của Luật Dương Gia

Luật sư Nguyễn Văn Dương

Luật sư Nguyễn Văn Dương

Luật sư Đỗ Xuân Tựu

Luật sư Đỗ Xuân Tựu

Luật sư Đoàn Văn Ba

Luật sư Đoàn Văn Ba

Luật sư Đinh Thuỳ Dung

Luật sư Đinh Thuỳ Dung

Luật sư Vũ Thị Mai

Luật sư Vũ Thị Mai

Luật sư Nguyễn Đức Thắng

Luật sư Nguyễn Đức Thắng

Luật sư Vũ Văn Huân

Luật sư Vũ Văn Huân

Luật sư Nguyễn Hoài Bão

Luật sư Nguyễn Hoài Bão

Luật sư Nguyễn Văn Thư

Luật sư Nguyễn Văn Thư

Luật sư Vũ Văn Hưởng

Luật sư Vũ Văn Hưởng

Luật sư Nguyễn Thị Mỹ Hạnh

Luật sư Nguyễn Thị Mỹ Hạnh

Luật sư Nguyễn Ngọc Anh

Luật sư Nguyễn Ngọc Anh

Trần Thị Minh Hà

Trần Thị Minh Hà

Nguyễn Thị Ngọc Ánh

Nguyễn Thị Ngọc Ánh

Nguyễn Hà Diễm Chi

Nguyễn Hà Diễm Chi

Trần Thị Kiều Trinh

Trần Thị Kiều Trinh

Phan Thanh Nhàn

Phan Thanh Nhàn

Trần Thị Bảo Ngọc

Trần Thị Bảo Ngọc

Gọi luật sư Gọi luật sư Yêu cầu dịch vụ Yêu cầu dịch vụ
Call Zalo