Dưới đây là bài viết hướng dẫn viết về một món ăn hoặc đồ ăn phổ biến tại nơi em sống bằng tiếng Anh - kiến thức nằm trong bộ đề Soạn Tiếng Anh lớp 7 chương trình mới theo từng Unit. Xin mời bạn đọc đón xem.
Mục lục bài viết
1. Write about crab cake soup:
Đoạn văn tiếng Anh:
In Hanoi, there is a rustic dish called cold snail noodles, in the city of red phoenix flowers, there is also a specialty dish that has been attached to the people for a long time. It’s crab cake soup. This dish is likened to a delicious gift of Hai Phong people, because in the morning or noon, in the evening, people can still enjoy this dish instead of rice.
Looking at a bowl of crab cake soup, gourmets can guess that the ingredients that make up this dish are nothing luxurious, or expensive, but only field products such as field crab, and spinach,…. But with meticulousness and ingenuity, the ingredients that seemed to be hometown that season made a dish rich in country love.
First of all, for the broth, you can use pork bone juice cooked with crab to add richness. Copper crabs must choose fat crabs, with full bibs. After washing, the crab meat will be separated to separate, the crab body is pounded and filtered to get water. When the decanter is exhausted, the crab juice is filtered through a sieve or fine cloth to collect water. Continue filtering until all the crab meat is gone, then remove the crab carcass. Bring the pot of filtered crab water on the stove to simmer, stirring your hands so that the crab meat does not stick to the bottom of the pot. Continue stirring until the water is almost boiling, then stop stirring, the crab meat will coagulate into patches and float to the top. The crab bricks are stir-fried and then put in a pot of broth to increase the flavor.
Crab cake soup is a specialty dish of the port city not only because of the delicious broth but also especially in the dark brown pancake – the pancake is made quite elaborately. The pancake is not always dry, but must be a fresh pancake, so you have to eat it every day. Therefore, the banyan cake yarn is soft and chewy to eat very well. Du Village, Hang Kenh is considered the main pancake area in Hai Phong. Years of experience from soaking rice, making water when grinding, mixing flour and adjusting the fire oven when coating cakes,… are carefully paid attention to be able to make cakes that are both delicious and crispy, chewy and slick without being hard.
A bowl of delicious crab cake soup must converge all 5 colors: pink brown crab bricks, dark brown banyan cake color, green color spinach, pinch vegetables, vegetables and of leaf rolls, yellow color of crispy dried onion cloves, red color of tomatoes, of peppers. All blended into a bowl of crab cake soup with delicious and greasy flavor, surely diners will not be able to stop and enjoy it. The pancake is put in a bowl, laid out vegetables, crab meat, and leaf rolls beautifully, then the broth is really hot bone juice and crab juice has removed all the foam, people will be captivated by its taste.
In Hai Phong, crab cake soup pulls gourmets in the hot weather of summer because of the cool green color of crispy green vegetables, in cold winter is the warm taste of greasy copper crab. That is to say, it is not an expensive dish that is delicious, but the deliciousness of the dish is often a country gift, so it is enough to attract visitors from far away every time they visit the portland.
Crab cake soup – a rustic, simple cake as well as the qualities of the people here has contributed to the beauty of the country.
Đoạn văn tiếng Việt:
Ở Hà Nội có một món ăn dân dã gọi là bún ốc, ở thành phố hoa phượng đỏ cũng có một món ăn đặc sản đã gắn bó với người dân nơi đây từ lâu đời. Đó là món bánh đa cua. Món ăn này được ví như món ngon trời cho của người Hải Phòng, bởi vào buổi sáng hoặc trưa, buổi tối, mọi người vẫn có thể thưởng thức món ăn này thay cơm.
Nhìn bát canh bánh đa cua, thực khách có thể đoán được nguyên liệu tạo nên món ăn này không phải quá sang trọng hay đắt đỏ mà là những sản phẩm đồng ruộng như cua đồng, rau chân vịt,…. Nhưng với sự tỉ mỉ và khéo léo, những nguyên liệu tưởng chừng như là quê hương ấy đã làm nên một món ăn giàu tình yêu đồng quê.
Trước hết, đối với nước dùng, bạn có thể dùng nước xương lợn nấu với cua để tăng thêm độ đậm đà. Cua đồng phải chọn cua béo, có yếm đầy đủ. Sau khi rửa sạch, thịt cua sẽ được tách ra, thân cua được giã nát và lọc để lấy nước. Nước cua được lọc qua rây hoặc vải mịn để lấy nước. Tiếp tục lọc cho đến khi hết thịt cua, sau đó loại bỏ bã cua. Đem nồi nước cua đã lọc trên bếp đun nhỏ lửa, khuấy đều tay để gạch cua không bị dính đáy nồi. Tiếp tục khuấy cho đến khi nước gần sôi, sau đó ngừng khuấy, gạch cua sẽ đông lại thành từng mảng và nổi lên trên. Gạch cua được xào rồi cho vào nồi nước dùng để tăng hương vị.
Bánh đa cua là món ăn đặc sản của thành phố cảng không chỉ bởi nước dùng thơm ngon mà đặc biệt ở bánh đa màu nâu sẫm được làm khá công phu. Bánh đa không phải lúc nào cũng khô mà là bánh đa tươi, vì vậy bạn phải ăn nó mỗi ngày. Do đó, sợi bánh đa mềm và dai ăn rất ngon. Chợ Du, Chợ Hàng Kênh được xem là khu vực làm bánh đa chính ở Hải Phòng. Nhiều năm kinh nghiệm từ ngâm gạo, đổ nước khi xay, trộn bột và điều chỉnh lò lửa khi phủ bánh,… đều được chăm chút kỹ lưỡng để có thể làm ra những sợi bánh đa vừa ngon vừa giòn, dai và bóng mà không bị cứng.
Một bát canh bánh đa cua ngon phải hội tụ đủ 5 màu: gạch cua nâu hồng, màu bánh đa nâu sẫm, rau chân vịt màu xanh, chả lá lốt, màu vàng của tép hành khô giòn, màu đỏ của cà chua, của ớt. Tất cả hòa quyện vào bát canh bánh đa cua với hương vị thơm ngon, béo ngậy, chắc chắn thực khách sẽ không thể không dừng lại và thưởng thức. Bánh đa được cho vào bát, bày rau, gạch cua, chả lá lốt đẹp mắt, sau đó cho nước dùng còn nóng hổi hương vị nước cốt xương cùng nước cua đã loại bỏ hết bọt, mọi người sẽ bị quyến rũ bởi hương vị của nó.
Ở Hải Phòng, bánh đa cua hấp dẫn thực khách trong tiết trời nắng nóng của mùa hè bởi màu xanh mát của rau xanh giòn, còn mùa đông lạnh là vị ấm áp của cua đồng béo ngậy. Có thể nói, bánh đa cua không phải là một món ăn đắt tiền nhưng lại thật ngon của một món ăn đồng quê, chỉ như vậy thôi cũng đủ để thu hút du khách từ xa mỗi khi họ đến thăm thành phố cảng nơi đây.
2. Write about Vietnamese coffee:
Đoạn văn tiếng Anh:
Like many other countries in the world, coffee is a very popular drink in Vietnam. Not only that, our country is also home to a large coffee export volume in the world, ranking 2nd after Brazil. According to coffee studies and research, Vietnam’s coffee export market has increased steadily in recent years, accounting for about 15% of total agricultural exports.
Besides the provinces in the Central Highlands, coffee is also grown in Nghe An, Ha Tinh and Thanh Hoa. However, due to the conditions of altitude, temperature, light,… Therefore, coffee grown in Dak Lak, Lam Dong, Gia Lai provinces still gives high yield and best quality. These are places with rich basalt red soil, abundant rain, and cool climate all year round, so the soil is loose, holds water well, very suitable for coffee plants to grow.
Not only in Vietnam but all over the world, Arabica and Robusta are the most famous and popular coffees.
Arabica is one of the types of coffee in Vietnam grown in the high mountains (average altitude from 1000 – 1490m). Due to the characteristics of low stems, and small leaves, Arabica is also called tea coffee. To obtain seeds from Arabica coffee trees, it takes at least 3-4 years of cultivation and care.
Learning about Arabica coffee, you will know this is the first type grown in our country, originating from Southwest Ethiopia. The characteristic of this coffee is that it contains 1-2% caffeine content and an extremely seductive aroma.
Enjoying Arabica coffee, you will feel the delicate blend of light bitterness, fruit, honey, syrup, toast,… creating a passionate fragrance, making you remember forever. Therefore, for “gourmets”, Arabica is always the first choice. According to statistics, Arabica accounts for 63% of coffee products worldwide.
According to studies and research on Robusta coffee, this type of coffee was first found in the 1800s in Belgium. Then, in the 1900s, Robusta coffee was brought to Southeast Asia and available in Vietnam.
Robusta, also known as tap coffee, is one of the 2nd most cultivated famous coffees in Vietnam in the world, after Arabica. However, compared to Arabica, Robusta is grown more in Vietnam (90% of coffee production is Robusta) because it has fewer pests and diseases and is suitable for the climatic conditions in the Central Highlands.
Unlike Arabica, Robusta has a strong bitter taste mixed with mild sourness. At the same time, the amount of caffeine in Robusta is also higher, from 2 to 4%.
In addition, there is another type of coffee grown in Vietnam but only accounts for a small proportion (about 1%), which is jackfruit coffee (Liberica). The characteristic of this coffee is the gentle, elegant taste with a little sweetness of fruit (aroma of jackfruit and sour taste of cherry). When enjoying jackfruit coffee, you will feel the slight bitterness and chocolate aroma, creating an indescribable feeling. It is because of these characteristics that jackfruit coffee is often preferred by women.
Proud to be one of the countries with the highest coffee export volume in the world, Vietnam has been and will try harder to improve both quality and quantity. At the same time, take advantage of the EVFTA – EU-Vietnam Free Trade Agreement to reach out further in the coming time.
Đoạn văn tiếng Việt:
Giống như nhiều quốc gia khác trên thế giới, cà phê là thức uống rất phổ biến ở Việt Nam. Không chỉ vậy, nước ta còn là nơi có sản lượng xuất khẩu cà phê lớn trên thế giới, đứng thứ 2 sau Brazil. Theo các nghiên cứu và khảo sát về cà phê, thị trường xuất khẩu cà phê của Việt Nam tăng đều trong những năm gần đây, chiếm khoảng 15% tổng kim ngạch xuất khẩu nông sản.
Bên cạnh các tỉnh ở Tây Nguyên, cà phê cũng được trồng ở Nghệ An, Hà Tĩnh và Thanh Hóa. Tuy nhiên, do điều kiện độ cao, nhiệt độ, ánh sáng,… do đó, cà phê trồng ở các tỉnh Đắk Lắk, Lâm Đồng, Gia Lai vẫn cho năng suất cao và chất lượng tốt nhất. Đây là những nơi có đất đỏ bazan trù phú, lượng mưa dồi dào, khí hậu mát mẻ quanh năm nên thổ nhưỡng, giữ nước tốt, rất thích hợp cho cây cà phê phát triển.
Không chỉ ở Việt Nam mà trên toàn thế giới, Arabica và Robusta là những loại cà phê nổi tiếng và phổ biến nhất.
Arabica là một trong những loại cà phê ở Việt Nam được trồng ở vùng núi cao (độ cao trung bình từ 1000 – 1490m). Do đặc điểm của thân thấp, và lá nhỏ, Arabica còn được gọi là cà phê trà. Để có được hạt giống từ cây cà phê Arabica, phải mất ít nhất 3-4 năm canh tác và chăm sóc.
Tìm hiểu về cà phê Arabica, bạn sẽ biết đây là loại được trồng đầu tiên ở nước ta, có xuất xứ từ Tây Nam Ethiopia. Đặc điểm của loại cà phê này là chứa hàm lượng caffeine 1-2% và mùi thơm vô cùng quyến rũ.
Thưởng thức cà phê Arabica, bạn sẽ cảm nhận được sự hòa quyện tinh tế của vị đắng nhẹ, trái cây, mật ong, siro, bánh mì nướng,… tạo nên hương thơm nồng nàn khiến bạn nhớ mãi. Chính vì vậy, với những người “sành ăn”, Arabica luôn là lựa chọn hàng đầu. Theo thống kê, Arabica chiếm 63% sản phẩm cà phê trên toàn thế giới.
Theo các nghiên cứu và nghiên cứu về cà phê Robusta, loại cà phê này lần đầu tiên được tìm thấy vào những năm 1800 tại Bỉ. Sau đó, vào những năm 1900, cà phê Robusta được đưa đến Đông Nam Á và có mặt tại Việt Nam.
Robusta hay còn gọi là cà phê tap, là một trong những loại cà phê nổi tiếng được trồng nhiều thứ 2 tại Việt Nam trên thế giới, sau Arabica. Tuy nhiên, so với Arabica, Robusta được trồng nhiều hơn ở Việt Nam (90% sản lượng cà phê là Robusta) vì ít sâu bệnh và phù hợp với điều kiện khí hậu ở Tây Nguyên.
Không giống như Arabica, Robusta có vị đắng đậm pha trộn với vị chua nhẹ. Đồng thời, lượng caffeine trong Robusta cũng cao hơn, từ 2 đến 4%.
Ngoài ra, có một loại cà phê khác được trồng ở Việt Nam nhưng chỉ chiếm tỷ lệ nhỏ (khoảng 1%), đó là cà phê mít (Liberica). Đặc trưng của loại cà phê này là hương vị nhẹ nhàng, thanh lịch với một chút ngọt của trái cây (mùi thơm của mít và vị chua của anh đào). Khi thưởng thức cà phê mít, bạn sẽ cảm nhận được vị đắng nhẹ và mùi thơm socola, tạo cảm giác khó tả. Chính vì những đặc điểm này mà cà phê mít thường được chị em ưa chuộng.
Tự hào là một trong những quốc gia có sản lượng xuất khẩu cà phê cao nhất thế giới, Việt Nam đã, đang và sẽ cố gắng hơn nữa để nâng cao cả chất lượng và số lượng. Đồng thời, tận dụng Hiệp định Thương mại tự do EVFTA – EU – Việt Nam để vươn xa hơn nữa trong thời gian tới.
3. Write about Hue Beef noodle soup:
Đoạn văn tiếng Anh:
Hue beef noodle soup is a traditional dish of Hue, originating from the time of Lord Nguyen Hoang in the 16th century. According to legend, there was a girl named Bun, who specialized in making noodles and selling them to villagers. Ms. Bun came up with a way to cook broth from beef to make noodles, creating a special flavor. The beef noodle soup dish was passed down by Ms. Bun to her children and spread throughout Hue.
The taste of Hue beef noodle soup is a delicate combination of rich broth, tender and sweet beef, chewy noodles and herbs. Hue beef vermicelli is a traditional dish of Central Vietnam, especially the city of Hue. The broth of Hue beef noodle soup is cooked from beef bones, beef, blood clots and spices such as lemongrass, chili, garlic, red onion, coriander, vegetables and fish sauce. The broth has a red-orange color, a strong aroma and a spicy, salty taste. Selected beef is lean or ribbed pieces of meat, which are hard-boiled in broth and cut into thin slices. Coagulated blood is made from fresh cow blood, which is poured into molds and left to coagulate. When eaten, blood clots are cut into small pieces and put in broth. Vermicelli is a type of large noodle soup, made from boring rice. Noodles are chewier and crispier than noodle soup. When eaten, the vermicelli is boiled in boiling water and rinsed with cold water. The noodle dish also has Hue patties. Hue rolls are patties made from pork puree, seasoned and grilled over charcoal. Boiled pork spring is cut into thin pieces and soaked in broth to preserve sweetness. Herbs include sprouts, spinach, broccoli, banana corn, basil and lemon. These vegetables are chopped and put in bowls. When eating, one can add fresh chili peppers or satay peppers to increase the spiciness of the dish.
If you want to enjoy delicious Hue beef noodle soup in Hue, you can visit some famous restaurants such as: Hue O Cuong beef noodle soup, O Phung beef noodle soup, Quan Cam, Ba Tuyet beef noodle soup, Me Keo …. These restaurants are highly appreciated for the quality and service of the noodle bowl.
Hue beef noodle soup is a delicious and nutritious dish, suitable for all ages and weather. Hue beef noodle soup is a popular specialty, captivating many domestic and foreign diners.
Đoạn văn tiếng Việt:
Bún bò Huế là món ăn truyền thống của Huế, có nguồn gốc từ thời chúa Nguyễn Hoàng vào thế kỷ 16. Theo truyền thuyết, có một cô gái tên là Bún, chuyên làm và bán cho dân làng. Chị Bún đã nghĩ ra cách nấu nước dùng từ thịt bò để làm bún, tạo nên hương vị đặc biệt. Món bún bò được chị Bún truyền lại cho các con và được lan rộng ra khắp xứ Huế.
Hương vị bún bò Huế là sự kết hợp tinh tế giữa nước dùng đậm đà, thịt bò mềm ngọt, sợi bún dai và rau thơm. Bún bò Huế là món ăn truyền thống của miền Trung Việt Nam, đặc biệt là thành phố Huế. Nước dùng bò Huế được nấu từ xương bò, thịt bò, máu đông và các loại gia vị như sả, ớt, tỏi, hành tím, rau mùi, rau thơm và nước mắm. Nước dùng có màu đỏ cam, mùi thơm mạnh và vị cay, mặn. Thịt bò được chọn là những miếng thịt nạc hoặc có gân, được luộc chín trong nước dùng và cắt thành lát mỏng. Máu đông được làm từ máu bò tươi, được đổ vào khuôn và để đông lại. Khi ăn, cục máu đông được cắt thành miếng nhỏ và cho vào nước dùng. Bún là một loại phở lớn, được làm từ cơm. Bún dai và giòn hơn phở. Khi ăn, bún được đun sôi trong nước sôi và rửa sạch bằng nước lạnh. Món bún cũng có chả Huế. Chả Huế là loại chả được làm từ thịt lợn xay nhuyễn, tẩm ướp gia vị và nướng trên than củi. Thịt lợn luộc được cắt thành miếng mỏng và ngâm trong nước dùng để giữ được vị ngọt. Các loại rau thơm bao gồm mầm, rau bina, bông cải xanh, chuối ngô, húng quế và chanh. Những loại rau này được cắt nhỏ và cho vào bát. Khi ăn, người ta có thể thêm ớt tươi hoặc ớt sa tế để tăng độ cay cho món ăn.
Nếu bạn muốn thưởng thức bún bò Huế ngon ở Huế, bạn có thể ghé thăm một số nhà hàng nổi tiếng như: Bún bò Huế Ô Cường, bò Ô Phùng, Quán Cam, bún bò Bà Tuyết, Mễ Kèo…. Những nhà hàng này được đánh giá cao về chất lượng và dịch vụ.
Bún bò Huế là món ăn ngon và bổ dưỡng, phù hợp với mọi lứa tuổi và thời tiết. Bún bò Huế là đặc sản bình dân, làm say đắm nhiều thực khách trong và ngoài nước.